Voiko myötätunto eläimiä kohtaan pelastaa maailman?

Voiko myötätunto eläimiä kohtaan pelastaa maailman?

NUORI_ANIMAALIOlen aina pitänyt itseäni eläinten ystävänä. Muistan että pienestä lähtien eläimet ovat olleet lähellä sydäntäni, ja kuka nyt ei olisi viisivuotiaana toivonut norsua lemmikikseen, aivan normaalia vai mitä?

Uskon kuitenkin, että oikeaksi eläinten ystäväksi aloin vasta tämän vuoden alkupuolella, kun jätin lihan ruokavaliostani, aloin tehdä eettisempiä valintoja ostaessani vaatteita ja meikkejä ja ryhdyin myös ottamaan selvää eläinten oikeuksista ja kohtelusta ympäri maailmaa esimerkiksi laboratorioissa ja eläintarhoissa.

Usein minulta kysytään, mikä sai minut tekemään kaiken tämän. Vastaus on yksinkertainen. Avasin silmäni kaikelle, mitä yhden lihaa sisältävän aterian valmistamiseen vaaditaan, mitä meikkieni tuotannon takana piilee ja miten eläimiä kohdellaan ympäri maailmaa. Kun olin etsinyt tietoa eläinten oloista maailmalla, kaikki valintani sen jälkeen tuntuivat ainoastaan luonnolliselta.

Kylmät luvutkin saivat minut hämmentymään. Yli 150 miljardia eläintä kuolee vuodessa[1] ihmisten toimesta pelkästään siksi, että ihmiset haluavat syödä lihaa, maitoa ja munia. Tämän lisäksi miljoonia ja taas miljoonia eläimiä kuolee, jotta ihminen saa pukeutua turkiksiin ja käyttää eläimillä testattua kosmetiikkaa muodin ja kauneuden nimissä.

Tulin siihen tulokseen, että eläinten satuttaminen ja tappaminen näiden asioiden takia on vastuutonta, turhaa ja yksinkertaisesti tyhmää. Varsinkin nuoresta henkilöstä saattaa tuntua, ettei pysty vaikuttamaan tähän paljonkaan. Kuitenkin pienet teot, kuten kasvissyöjäksi ryhtyminen ja eettisempien valintojen tekeminen ostoksilla, jo auttavat.

Kasvissyönti on helppoa

Mutta onko lihan ja eläinperäisten ruokatuotteiden jättäminen ruokavaliosta nuorelle sitten vaikeaa? Totuus on, että monet tekevät kasvissyönnistä tai vegaaniksi siirtymisestä suuremman jutun kuin se oikeasti on. Asian vaikeus riippuu tietenkin aina myös ihmisestä itsestään ja hänen vanhoista tavoistaan, mutta yleisesti suurta vaivannäköä ei mielestäni tarvita. Kaikenlaista ruokaa löytyy, ja jos haluaa, niin korvaavia tuotteita esimerkiksi lihasta ja juustosta löytyy paljonkin.

Vegaanikahviloita ja -ravintoloita on ruvennut löytymään enemmän, kasvisruuasta nyt puhumattakaan. Kasvisravintoloita on jo kauan löytynyt Suomesta, ja melkein jokaisen ravintolan ruokalistalta löytyy kasvisyöjille erilaisia vaihtoehtoja. Ruuanlaittoon kotona voi hakea inspiraatiota esimerkiksi erilaisista keittokirjoista, videobloggaajien eli vloggaajien videoista tai blogeista. Ravintoaineidenkaan saannista ei kummemmin tarvitse huolehtia. Lisätietoa vegaanin ruokavaliosta ja ravintoaineiden saannista saa esimerkiksi Vegaaniliiton sivulta.

Ei kiitos eläinkokeille ja turkiksille

Eläinkokeita tekeviä kosmetiikka- ja kodinpuhdistusainemerkkejä on suhteellisen helppo karttaa, sekä nahan ja turkiksen jättäminen vaatekaapista ei pitäisi olla kovin hankalaa. Eläinkokeetonta kosmetiikkaa löytyy nykyään paljon. En haluaisi lopettaa meikkien tai muiden kosmetiikkatuotteiden käyttöä, eikä minun tarvitsekaan. Olen löytänyt paljon hyviä merkkejä, jotka eivät testaa tuotteitaan eläimillä ja jotka ovat mahtavia käytössä. Eläinkokeettomat kosmetiikka- ja kodinpuhdistusainemerkit on listattu Animalian sivulla.

Turkista tai nahasta valmistetuista vaatteista ja asusteista en koskaan ole piitannut. Mielestäni kauneimpia vaatteita ovat sellaiset, joiden tuottamiseen ei ole tarvittu viattoman eläimen henkeä. Ihmisen on tarpeetonta satuttaa ja murhata eläimiä selityksellä, että ei ole muuta vaihtoehtoa, sillä vaihtoehtoja on monia. Uskon että ihmisten pitäisi vain tulla tietoisemmiksi siitä, kuinka helppoa on olla eläinten ystävä.

Tiedostamaton julmuus

Mielestäni iso ongelma eläinten kannalta yhteiskunnassa on eläinten esineellistäminen. Monia eläimiä ei kohdella enää elävinä, hengittävinä ja tunteita omaavina olentoina, vaan käyttötarkoituksen perusteella arvosteltuina ihmisten omistamina tuotteina. Suuri osa maailman eläimistä syntyy kuolemaan. He eivät saa kokea elämäniloa eivätkä ihmisten hyvyyttä.

Toinen suuri ongelma on se, että eläinten huonosta kohtelusta on tullut aivan normaalia. Aivan kuin viattoman olennon tappaminen syötäväksi, tai kauniin turkkinsa tähden ja eläinten käyttö kemikaalien testaamiseen brutaaleilla tavoilla olisi normaalia. Moraalifilosofiakin sanoo, että siitä, miten asiat ovat, ei voida päätellä, miten asioiden tulisi olla. Väkivallan ja tapon ei missään tilanteessa pitäisi olla normaalia, eikä sitä voi selittää sillä, että olemme aina tehneet näin.

Yritän luottaa ihmisten hyvyyteen. En usko, että kukaan syö lihaa julmuuttaan. Uskon, että ihminen syö lihaa siksi, koska hänet on siihen pienestä pitäen opetettu. Se tuntuu hänestä normaalilta, joten hän jatkaa sitä lopun elämäänsä sen kummemmin sitä ajattelematta.

Samaan tiedostamattomaan eläinten satuttamiseen kuuluu koe-eläimillä testatun kosmetiikan ja kodinkemikaalien käyttö sekä eläimen nahkaan ja turkkiin pukeutuminen. Olen myös tavannut nuoria, jotka eivät halua tietää, mitä eläimille todellisuudessa tapahtuu. He pelkäävät, että joutuisivat jättämään rakastamansa nahkalaukut ja liharuuat.

Tietämättömiä ihmisiä on paljon. ”Ai mistä sä sit saat kaiken proteiinin?”, kysyy ystäväni ja jatkaa hampurilaisen mussuttamista. ”Mutta eikö ihmisen kuulu syödä lihaa, meillähän on nämä kulmahampaatkin”. Kaikenlaista epäilyä ja vastaväitteitä olen kuullut jo vain yhden kasvissyöjävuoteni aikana. Vaikka näitä ihmisiä on paljon, on onneksi myös ihmisiä jotka välittävät. Myös monet tuntemani minun ikäiseni nuoret tahtovat kyseenalaistaa eläinten kohtelun yhteiskunnassa, ja osa heistä myös toimii eläinten hyväksi.

Nuoret tekevät tulevaisuuden

Eräänä iltana ajauduin ystäväni kanssa miettimään keinoja, joilla maailman tilanne paranisi. Päädyimme pohtimaan sellaistakin, että ehkä vastaus sotien ja muun ihmisten toisilleen aiheuttaman pahan estämiseksi voisi ainakin alkaa sillä, että osoittaisimme myötätuntoa muillekin eläville olennoille. Voiko maailmassa olla rauha, jos ihmiset vieläkin satuttavat eläimiä ilman hyvää syytä, turhan takia?

Mielestäni kaikkien nuorien on tärkeää hyvissä rajoissa kyseenalaistaa vanhoja oppeja ja puuttua huomaamiinsa epäkohtiin. Nuorissa on tulevaisuus ja luotan siihen, että monet meistä tekevät oikeita valintoja oman terveytemme, väkivallattomuuden, meidän planeettamme ja eläinten tähden. Kuten Leo Tolstoi sanoi: ”Niin kauan kuin on teurastamoja, tulee olemaan taistelukenttiä.”

Helmi_ladyfit_lähi

Helmi Strandberg,  14,  Animalian TET-harjoittelija

 

Helmin vinkit inspiroiviin blogeihin ja Youtube-kanaviin

Suomalaisia suosikkeja:

http://chocochili.net/

http://dinanmaailma.blogspot.fi/

http://lifetastesgood-nanne.blogspot.fi/

 

Suosikkeja muualta:

http://naturallyella.com/

http://www.allysonkramer.com/

 

Youtube- kanavia:

https://www.youtube.com/user/essenaoneill

https://www.youtube.com/user/NinaAndRanda

https://www.youtube.com/user/FullyRawKristina

 

Viittaus:
[1] http://www.adaptt.org/killcounter.html
Kill Counter perustuu pääosin FAO:n lukuihin vuodelta 2003.