Viron mahdollinen turkistarhauskielto etenee hallituksen käsittelyyn

Viron mahdollinen turkistarhauskielto etenee hallituksen käsittelyyn

dsc_0612
Kuva: Salla Tuomivaara

Virolainen eläinasiajärjestö Loomus kerää nimiä kansainväliseen vetoomukseen, jolla pyritään saamaan mahdollinen turkistarhauskielto käsittelyyn pitkän viivyttelyn jälkeen. Vetoomuksessa on jo yli 28 000 nimeä. Maanantaina tuli tieto, että asia etenee Viron hallitukseen keskusteltavaksi.

Loomus luovutti jo vuonna 2014 Viron parlamentille vetoomuksen turkistarhauksen lopettamiseksi. Vetoomuksen oli allekirjoittanut 10 000 henkilöä. Samana vuonna teetettiin mielipidekysely, jonka mukaan 58 prosenttia virolaisista vastustaa turkistarhausta. Vetoomuksesta keskusteltiin parlamentin maatalousvaliokunnassa, joka halusi teettää aiheesta vielä vaikutusanalyysin, ja asian käsittely siirtyi.

Maatalousvaliokunnan jäsenet käsittelivät vaikutusanalyysiä toukokuussa 2016. Analyysiä ei pidetty puolueettomana, joten Loomus ja ympäristöministeriö saivat mahdollisuuden lähettää oman mielipiteensä analyysistä valiokuntaan.

”Virolaiset ovat antaneet laajan tukensa asiallemme. Nyt tähtäämme siihen, että vetoomusta jaetaan ympäri maailmaa ja  Viro tunnettaisiin jatkossa modernina ja eettisenä valtiona. Teema on kasvannut niin isoksi, että kiellosta ei enää päätä vain valiokunta, vaan se menee hallituksen tasolle keskusteltavaksi”, kertoo Loomuksen toiminnanjohtaja Kadri Taperson.

Aiemmin tällä viikolla virolaiset muotisuunnittelijat liittyivät Loomuksen kampanjaan turkiskiellon puolesta. Nyt käynnissä oleva projekti on osa “Olen eläinten puolella” -kampanjaa, joka alkoi kaksi ja puoli vuotta sitten. Tuolloin 20 tunnettua virolaista tuki avoimesti turkistarhauskieltoa.

Suomalaisella turkisalalla on vahva jalansija Viron turkisbisneksessä

Kuten Suomessa, myös Virossa on julkaistu järkyttävää kuvamateriaalia turkiseläinten oloista. Virolainen ajankohtaisohjelma on esittänyt suomalaisyrityksen omistamalta turkistarhalta Viron Karjakülasta salaa kuvattua materiaalia. Kyseinen tarha ei täyttänyt edes lain vaatimuksia. AS Balti Karusnahk on Viron ja Baltian suurin turkistarha. Sen omistaa suomalainen Oy Norcar-BSB.

”Balti Karusnahkissa on noin 170 000 turkiseläintä. Näistä eläimistä 150 000 on minkkejä ja 20 000 kettuja. Suomen ja Viron turkisalat tekevät tiivistä yhteistyötä. Suomalaiset ovat aktiivisesti vaikeuttamassa kiellon aikaansaamista, joten on tärkeää, että myös me yhdistämme voimamme tarhauskiellon saamiseksi Viroon”, sanoo Animalian vs. toiminnanjohtaja Mai Kivelä.

Animalia tukee Loomuksen työtä. Molemmilla järjestöillä on yhteinen tavoite: turkistarhauksen lakkauttaminen.

”Maiden välisellä yhteistyöllä ja poliittisia päättäjiä kohtaan luodulla paineella voidaan tulevaisuudessa saavuttaa turkistarhaton Viro. Päätös loisi painetta myös Suomen puolelle. Suomessa on kohdattu ikäviä pettymyksiä, kuten turkistarhauksen kieltävän kansalaisaloitteen kaatuminen eduskunnassa ja turkistarhausasetuksen uudistuksen jääminen kesken. Tuleeko Virosta edelläkävijä, ja hiihtääkö Suomi perässä tässäkin asiassa?”, kysyy Kivelä.

Turkistarhaus on kielletty jo esimerkiksi Isossa-Britanniassa, Itävallassa, Kroatiassa, Hollannissa, Sloveniassa ja Bulgariassa. Tarhausta on rajoitettu voimakkaasti muun muassa Tanskassa, Sveitsissä, Ruotsissa ja Italiassa.

Loomus on virolainen eläinasiajärjestö, joka ajaa eläinten oikeuksia ja etuja ja tuo niitä julkiseen keskusteluun. Loomuksen toimintakohteita ovat tuotantoeläimet, koe-eläimet, turkiseläimet sekä eläinten viihdekäyttö. Animalia on tukenut Loomusta sen perustamisesta saakka, ja yhdistykset tekevät tiivistä yhteistyötä eri eläinoikeuskysymysten ympärillä.

Lisätietoa:

Mai Kivelä
vs. toiminnanjohtaja, Animalia
puh. 050 384 5072
mai.kivela(at)animalia.fi

Kadri Taperson
toiminnanjohtaja, Loomus
+3725287566
kadri(at)loomus.ee

Vetoomus

Lisätietoa kumpaankin vetoomukseen ja niiden käsittelyyn liityen.

Tiedote suomalaisomisteisen turkistarhan oloista.