Viisi vinkkiä eläinystävällisempään jouluun

Viisi vinkkiä eläinystävällisempään jouluun

Joulu on monelle vuoden päättävä juhla, johon yhdistyvät rauhoittuminen, nautiskelu ja menneiden kuukausien läpikäynti joko yksin tai yhdessä läheisten kanssa. Jouluaaton juhlistamiseen ja koko pikkujoulusesonkiin liittyy kuitenkin monia perinteitä ja tapoja, jotka koettelevat eläinten hyvinvointia. Tässä siis Animalian muistilista eläinoikeuksien huomioimiseen juhlakauden aikana:

1) Mieti joulupöydän tarjoilut uudesta vinkkelistä.

Nykyinen maataloustuotanto on Suomessakin hyvin pitkälti tehotuotantoa, jonka puitteissa eri eläinlajien lajityypilliset käyttäytymistarpeet vain harvoin toteutuvat: Nykyaikaisissa sikaloissa emakot joutuvat olemaan suuren osan elämästään liikkumisen estävissä emakkohäkeissä. Lehmät tuottavat maitoa, koska vasikat erotetaan emoistaan hyvin varhain eivätkä ne täten pääse juomaan emojensa maitoa itse. Broilerit on jalostettu reilussa kuukaudessa teurastusikään kasvaviksi lihaskimpuiksi, minkä seurauksena jalkakivut ja sydänsairaudet ovat linnuilla yleisiä. Luomutuotanto, jonka markkinointi nojaa pitkälti mielikuviin ”onnellisista eläimistä”, ei myöskään ole kestävä ratkaisu; eläinten olot luomutiloilla ovat ainoastaan maltillisesti parempia kuin perustiloilla, ja lopulta eläimet teurastetaan kuitenkin täsmälleen samalla tavoin ja samoissa paikoissa kuin ”tavallisilla” tuotantotiloilla kasvaneet lajitoverit.

Joulu on rauhan ja rauhoittumisen juhla. Kasvispohjaisia ja kärsimysvapaita vaihtoehtoja on saatavilla koko ajan runsaammin, ja ne sopivat joulun henkeen huomattavasti eläintuotteita paremmin. Vinkkejä löydät Animalian kasvisruokasivulta .

2) Kokoa juhla-asut ilman eläinperäisiä materiaaleja, kuten turkista tai nahkaa.

Turkiseläimillä ei ole turkistarhoilla mahdollisuutta lajityypilliseen käyttäytymiseen, eikä laki tällä hetkellä takaa niille edes jatkuvaa vedensaantia. Myös tekoturkiksiksi merkityt tuotteet kannattaa jättää kokonaan väliin, sillä merkinnöissä on havaittu vakavia puutteita. Täten kuluttajalla ei ole mahdollisuutta saada täyttä varmuutta materiaalin alkuperästä, ja hän saattaa tahtomattaan ostaa aitoa turkista, jota vain markkinoidaan tekstiilinä.

Toisin kuin usein luullaan, nahka ei ole elintarviketeollisuuden sivutuote, vaan sekä lihan, maidon että nahan kysyntä vaikuttaa kokonaistuotantoon. Erityisesti maidon ja nahan vahva side voi yllättää. Maitoteollisuudessa teuraaksi lähetetyistä vasikoista saadaan jatkuvasti ja tasaisesti vuotia nahkateollisuudelle ja tuotannot riippuvat siten toisistaan.

Nykyään aidon nahan vaihtoehto ei enää ole ympäristöä rasittava, öljypohjainen muovi. Vaateteollisuus on ottanut suuria harppauksia eteenpäin, ja nykyään nahankaltaisia materiaaleja valmistetaan esimerkiksi uusiokäytetystä muovista ja luonnonmukaisesta korkista tai paperimassasta punotusta kankaasta.

3) Suosi kosmetiikkaa ja kodinpuhdistusaineita, joita ei ole testattu eläimillä.

Eläinkokeeton kosmetiikka on monelle tuttu juttu, mutta harvempi tulee ajatelleeksi, että myös erilaisia kodinkemikaaleja saatetaan testata eläinkokein. Kosmetiikka- ja kemianteollisuuden tekemät eläinkokeet eivät ole ainoastaan eettisesti tuomittavia, vaan myös tarpeettomia ja kyseenalaisia. Eläintestit voidaan korvata eläinkokeettomilla menetelmillä, jotka ovat usein eläinkokeita luotettavampia ja edullisempia. Animalia ylläpitää eläinkokeettoman kosmetiikka- ja kodinpuhdistusaineiden listaa, jonka avulla on helppo valita eettiset tuotteet kaunistautumiseen ja joulusiivouksen suorittamiseen.

4) Pidä mielessä, että eläimet eivät ole viihdettä joulunakaan.

Suurin osa eläinten viihdekäytöstä aiheuttaa niille tavalla tai toisella kärsimystä. Erilaiset kotieläinpihat tai tempaukset, joissa vetonaulana on esimerkiksi alpakka tai poni, voivat olla eläimille hyvin stressaavia, ja jatkuva hälinä voi aiheuttaa eläimille psyykkistä pahoinvointia. Eläintarhoja perustellaan usein uhanalaisten lajien säilyttämisellä, mutta todellisuudessa vain pieni osa eläintarhan lajeista on suojeltavia. Tarhojen tyypillisiä ongelmia ovat tilan puute ja virikkeettömyys.

Jos haluaa tutustua luonnonvaraisiin eläimiin ja niiden elintapoihin, on eläintarhoja parempi vaihtoehto erilaiset loukkaantuneita luonnonvaraisia eläimiä hoitavat keskukset. Näiden ensisijaisena tavoitteena on palauttaa eläimet takaisin luontoon, ja toiminta tapahtuu yleensä eläinten, ei maksavien asiakkaiden, ehdoilla. Kotieläimiin voi tutustua esimerkiksi eläinten vanhain- ja turvakodeissa, kuten Eläinsuojelukeskus Tuulispäässä.

5) Auta omalla tavallasi.

Elämäntapamuutokset eläinystävälliseen suuntaan ovat konkreettisia pieniä tekoja, jotka on helppo sulauttaa omaan arkeen. Omaa eläinsuhdetta on kuitenkin hyvä pohtia syvällisemminkin: Miksi tuntuu normaalilta syödä toisen lajin lihaa tai juoda sen maitoa? Miksi ihmisyksilöillä on itseisarvonsa, jota ei saa loukata, mutta eläimen arvo sen sijaan liitetään usein siitä saatavaan hyötyyn? Miksi koira nähdään arvokkaampana kuin sika?

Ympäröivä yhteiskunta antaa meille eläimiä vahingoittavia malleja, jotka hyväksymme helposti itsestään selvinä totuuksina. Moraaliset ratkaisut lähtevät kuitenkin yksilöistä, voimme muuttaa asioita omilla teoillamme.

Yhdelle auttaminen on elämäntapoja, toiselle mielenosoituksia, kolmannelle vaikka aineettomia lahjoja. Tuotantoeläinten olot eivät nykyisellään ole riittävät lajityypilliseen käyttäytymiseen. Eläimet tarvitsevat muun muassa mahdollisuuden ulkoiluun ja kattavampaa kivunhoitoa. Eläimet ansaitsevat parempaa, ja siksi Animalian aineettomat lahjat kuvastavat eläinten oloja, jotka Suomessa eläimiltä vielä puuttuvat. Antamalla aineettoman lahjan tuet työtä eläinten paremman tulevaisuuden puolesta. Saat halutessasi lahjallesi kauniin digitaalisen tai postitettavan kortin. Tutustu ja anna eläinystävälliset lahjat osoitteessa lahjaelaimille.fi!

Emmi Pääkkönen
Animalian markkinointiviestinnän suunnittelija