Video Italiasta paljastaa lehmien karut olot Parmesan-tuotantotiloilla

Video Italiasta paljastaa lehmien karut olot Parmesan-tuotantotiloilla

Totuus Parmesan-juuston takana on karu: tuotantoa varten kasvatettavat lypsylehmät joutuvat elämään hyvin puutteellisissa olosuhteissa Italiassa. Animalian yhteistyöjärjestö Compassion in World Farming (CIWF) on kuvannut materiaalia maitotiloilta, jotka tuottavat maidon suosittuihin Parmesan- ja Grana Padano -juustoihin. Näky tiloilla oli karu: lehmät elivät ahtaissa ja likaisissa navetoissa ja osa niistä oli vaikeasti aliravittuja.  Joukossa oli ontuvia sekä haavoista kärsiviä eläimiä, eivätkä lehmät päässeet lainkaan laitumelle edes kesäisin.

Parmesan-juustot ovat maailmankuuluja pastojen ja risottojen ainesosia. Kaikki Parmesan-juustot tuotetaan Italiassa tietyllä alueella, ja juustolla on EU:n myöntämä alkuperänimisuoja. Kaikkiaan maitoa näihin juustoihin tuottaa noin puoli miljoonaa lehmää, ja markkinoiden arvo on vuositasolla noin viisi miljardia euroa.  Juustontuottajat myönsivät kuitenkin, että lehmien hyvinvoinnilla ei ole juuri mitään merkitystä tuotteiden laadulle.

Maidontuotanto on ympäri Eurooppaa tehotuotantoa, jossa nautojen lajityypillisten käyttäytymistarpeiden täyttyminen ei useinkaan ole mahdollista. Nautojen hyvinvoinnin edistämiseksi olisi tärkeää, että ne saavat laiduntaa, mutta useinkaan naudoilla ei ole siihen mahdollisuutta. Myös Suomessa iso osa naudoista elää navetoissa, joista ne eivät pääse edes kesäaikaan laitumelle tai muuten ulkoilemaan.

Parmesan-juuston makuun pääseminen onnistuu kuitenkin myös ilman lehmien epäeettistä kohtelua. Parmesaanijuustolle on olemassa kasvisperäinen vaihtoehto, jota saa hyvin varustetuista ruokakaupoista.

Katso CIWF:n video italialaista navetoista:

Lue lisää Parmesan-maidontuotannosta ja allekirjoita vetoomus

Lue lisää maidontuotannosta Suomessa

Kuvan ja videon copyright: © Compassion in World Farming