Vegebuumi meni jo, nyt on vallankumouksen aika

Vegebuumi meni jo, nyt on vallankumouksen aika

Veganismin suosio ei näytä laantuvan Suomessa eikä muuallakaan, eikä voi puhua enää pelkästä vegebuumista. Vegaaneja on ennätysmäärä, ja ravintoloiden ja kauppojen vegaanitarjonta on hämmentävän monipuolista. Vegaaninen ruoka on tämän päivän kuumin ruokatrendi.

Isossa-Britanniassa toteutettujen tutkimusten mukaan vegaanien määrä on lisääntynyt viimeisten vuosien aikana huimasti. Vuonna 2006 maassa oli vain 150 000 yli 15-vuotiasta vegaania, mutta vuonna 2016 luku oli jo yli puoli miljoonaa. Viimeisen kahden vuoden aikana on kuitenkin tapahtunut vielä rajumpi nousu. Uusimman tutkimuksen mukaan Ison-Britannian väestöstä jopa 7 prosenttia on vegaaneja. Se on huimat 3,5 miljoonaa brittiä. Vegetaristejakin maassa on jo 14 prosenttia.

Yhdysvalloissa kehitys on myös nopeaa. Siellä vegaaneja on jo 6 prosenttia, eli yli 20 miljoonaa väestöstä. Vuonna 2014 vegaaneja oli vain prosentti. Vegaanien määrä on kasvanut räjähdysmäisesti kolmen viime vuoden aikana.

Syitä on monia. Useimmiten vegaaninen ruokavalio valitaan eettisin syin, esimerkiksi eläinten tai ympäristön vuoksi. Myös terveyssyyt ovat yhä useammalle tärkeitä. Mutta ennen kaikkea vegaaniset ruoat ovat helppoja ja herkullisia. Huimaa kasvua selittävät siis paitsi moraaliset, myös puhtaan käytännölliset syyt.

Mitä Beyoncé edellä, sitä 100 miljoonaa Instagram-seuraajaa perässä. Kuva PD CC0.

Suosiota avittavat varmasti myös julkisuuden henkilöt, jotka puhuvat veganismin puolesta. Uusin vegaanisen elämäntavan puolestapuhuja on Beyoncé, joka on tehnyt siitä jo nyt itselleen menestyvän bisneksen. Julkkisten vegaani-innostuksen kestoa voi vain arvailla, mutta vaikutus on valtava – maailmanlaajuisesti.

Ravintoloiden ei kannata tarjota Ei-oota

Kasvisruoka on uusi sushi tai pizza. Se on oma ruokakulttuurinsa, eikä se ole suunnattu vain pienelle marginaaliporukalle. Vegaaniruokaan keskittyviä tapahtumia syntyy jatkuvasti lisää, ja ravintolat lisäävät vegaanisten ruokien tarjontaansa. Moni ravintola on hylännyt eläinkunnan tuotteet täysin. Esimerkkejä eläintuotteet jättäneistä ravintoloista löytyy erityisesti ulkomailta, mutta nyt myös Suomeen saadaan ensimmäinen vegaaniravintola, joka on aiemmin tarjoillut lihaa.

Loviisalainen ravintola Bella on järjestänyt jo pidemmän aikaa vegaanisia brunsseja, mutta aikoo vapun jälkeen hylätä pihvit ja kaikki eläinperäiset tuotteet pois listaltaan. Aiemmin muutamat kasvisravintolat ovat muuttuneet vegaanisiksi jättämällä maidon, munat tai muut eläintuotteet pois. On myös liharavintoloita, jotka ovat muuttuneet kasvisravintoloiksi. Mutta Bella on kirjoittajan tietojen mukaan (korjatkaa jos olen väärässä!) ensimmäinen suoraan sekaanista vegaaniksi kirjaimellisesti yhdessä yössä muuttuva ravintola Suomessa.

Ravintola Bellan toimitusjohtaja Sini Hassinen kertoo, että vegaanisille brunsseille on tulijoita esimerkiksi Helsingistä ja Lappeenrannasta saakka. Suurimmaksi haasteeksi hän mainitsee ne, jotka kuvittelevat kasvisruuan olevan pelkkää salaattia. Listalla tulee kuitenkin olemaan edelleen kaikkea salaateista pizzoihin ja hampurilaisiin, lupaa Hassisen sisko ja yhtiökumppanini Heli Hassinen, joka vastaa Bellan keittiön toiminnasta ja ravintolan ruuantuotannosta.  Myös vegaanihitit porkkala, seitan ja kukkakaaliwingsit löytyvät menusta. Ravintolan perinteet, kuten teemaviikot, säilyvät, mutta ilman eläinperäisiä tuotteita.

”Nyt kun meillä on tieto, miten eläimiä kohdellaan ja mitä ilmastolle tapahtuu, tuntuu mahdottomalta jatkaa sekaaniravintolana täysin oman ajattelumaailman ja arvojen vastaisesti. Ja jos tehdään, niin tehdään sitten kerralla kunnolla, eikä sinne päin”, Sini Hassinen kertoo.

Suomessa ei ole toteutettu samanlaisia tutkimuksia kuin Isossa-Britanniassa tai Yhdysvalloissa, mutta Hassisen mielestä tutkimustulokset maailmalta herättävät toivoa.

”Samaan on varmasti mahdollisuus Suomessa ja muuallakin maailmalla. Moni läheisistämme on siirtynyt myös vegaaneiksi tai ainakin vähentänyt eläinperäisten tuotteiden käyttöä, kauppojen vegaaniset valikoimat kasvavat jatkuvasti, ravintoloissa ja kahviloissa vegaanivaihtoehtojen määrä on lisääntynyt ja asiasta ylipäätään puhutaan enemmän kuin ennen”, Hassinen sanoo.

Yhä useampi sekaruokaa tarjoava ravintola ottaa listalleen myös vegaaniset annokset. Vegaanisen tarjonnan kasvu on jopa niin hurjaa, ettei edes ravintoloissa tiuhaan syövä ruokaharrastaja pysy perässä. Uusissa ravintoloissa on lähes poikkeuksessa ainakin jokunen vegaaninen annos listalla. Jos ei ole, se on jopa vähän outoa. Jos seurueessa on yksikin vegaani, yleensä porukka menee siihen paikkaan, jossa on myös vegaanisia vaihtoehtoja.

Kaupat kilpailevat vegevarustelullaan

Vegaanisia eineksiä on kaupoissa jo niin paljon, että niitä söisi helposti monta viikkoa. Kaikille einekset eivät toki sovi, mutta on hienoa, että myös helppoja vaihtoehtoja on. Aina ei jaksa kokata. Ja vaikka jaksaisikin, uusia innovaatioita ja makuja arvostaa innokkainkin kokki. Kasviproteiineista yksi sellainen on tutun tofun ja uudempien Härkiksen ja Nyhtökauran rinnalle noussut vehnägluteenista tehty seitan. Vaikka seitanin juuret ovat 1000-luvun Kiinassa, se on melko uusi juttu vielä Suomen isommissa ruokaympyröissä.

Viimeisten parin vuoden aikana Suomeen on tullut useampi yritys, jotka valmistavat seitania myös kauppojen hyllylle. Suurin ja pisimpään toiminut on helsinkiläinen Vöner, joka sai alkunsa kruununhakalaisesta Pizza Expressistä kaksi vuotta sitten. Vöner ja sen perustaja Siva Parlar on ”vöneröinyt” jo yli 200 kauppaa ja yli 120 ravintolaa ympäri Suomen, myös yllämainittu Bella-ravintola saa Vönerinsä vappuna. Vegemessujen yhteydessä järjestetyssä Suomen ensimmäisessä Vege Awardsissa talvella 2018 Vöner voitti ”Paras uusi tuote” -tittelin.

Parlar kertoo, että Vöner syntyi halusta tarjota ravintolassa vaihtoehtoja mahdollisimman monelle. Kehittämisvaiheessa hän ei itse ollut vielä vegaani. Syy vegaanituotteiden nousuun on hänen mukaansa informaation lisääntyminen.

”Nykyään tiedetään, mitä kaikkea voi ruokailulla ja ostopäätöksillä tehdä. Ennen hehkutettiin vain sitä samaa ruokaympyrää tai -pyramidia”, Parlar sanoo.

Vönerin lisäksi kauppojen hyllyille on alkanut ilmestyä myös pienien yrittäjien tuotteita. Tällaisia ovat muun muassa tamperelainen Vegem sekä vuoden alussa aktivoitunut Santun seitan.

”Se, että kaupasta löytyy viiden eri valmistajan jauhelihaa jo nyt, niin miksi siellä ei voisi tulevaisuudessa löytyä myös viiden eri valmistajan seitania? Näin saadaan enemmän hyllytilaa kaupoista. Eivät ne kaupat vegaanituotteiden takia sen yhtään enempää kasva, vaan sieltä karsitaan tilaa muista tuotteista näille uusille tuotteille. Usein nämä karsittavat muut tuotteet ovat juuri epävegaanisia tuotteita”, Parlar sanoo.

Kokeilemalla et menetä mitään, mutta autat paljon

Eri ravitsemusasiantuntijat suosittelevat suomalaisia nauttimaan yhä enemmän kasviksia lihan sijaan. Useat tutkimukset viittaavat varsinkin prosessoidun lihan terveydelle haitallisiin vaikutuksiin. Terveydellisten syiden lisäksi eläinten ystävän vaakakupissa painavat eläineettiset syyt.

Valitsemalla vegen autat itsesi ja ilmaston lisäksi suoraan eläimiä. Esimerkiksi tuotantoeläimiä kohdellaan kuin hyötytavaraa, eivätkä eläimet pääse käyttäytymään lajilleen tyypillisesti. Lue lisää eri tuotantoeläinlajeista Animalian sivulta.

Eläinperäisten tuotteiden pois jättäminen ei ole koskaan ollut näin helppoa.

 

Muutamia vinkkejä alkuun:

  1. Voit aloittaa esimerkiksi Animalian verkkokaupasta löytyvällä Ihanan helppoa kasvisruokaa -nettikurssilla, joka helpottaa kokkailua arjen kiireessä! Kurssin ostamalla tuet myös Animalian työtä.
  2. Vinkkejä kaupasta saataviin vegaanisiin tuotteisiin saat Vege Awardsissa parhaana somekanavana palkitulta Vegaanituotteet.net-sivustolta.
  3. Vegaanista ruokaa tarjoavat ravintolat löydät Happy Cow -sivustosta tai lataamalla Happy Cow -ohjelman puhelimeesi. Sivulle kannattaa myös ilmoittaa itse sellaiset paikat, joita ei vielä sivulla ole listattu.
  4. Lue lisää Animalian kasvisruokasivulta!

Teksti: Taija Rinne
Kirjoittaja työskentelee Animaliassa viestintäpäällikkönä sekä on Happy Cow -sivuston yksi Helsingin edustajista.

Ruokakuvat: Ravintola Bella
Artikkelikuva: Ravintola Bella, Pixabay

 

Lähteitä:

https://www.vegansociety.com/whats-new/news/find-out-how-many-vegans-are-great-britain

https://www.independent.co.uk/life-style/food-and-drink/vegans-uk-rise-popularity-plant-based-diets-veganism-figures-survey-compare-the-market-a8286471.html

https://cdn.comparethemarket.com/market/global/pr-content/cars-v-cattle/cars-vs-cattle–infographics–all_v105.pdf

https://www.reportbuyer.com/product/4959853/top-trends-in-prepared-foods-2017-exploring-trends-in-meat-fish-and-seafood-pasta-noodles-and-rice-prepared-meals-savory-deli-food-soup-and-meat-substitutes.html

http://vegnews.com/articles/page.do?pageId=9684&catId=1

https://www.forbes.com/sites/michaelpellmanrowland/2018/04/24/beyonce-artificial-intelligence-vegan/#499d0a2f7160

https://www.healthline.com/nutrition/vegan-diet-benefits

https://thl.fi/fi/web/elintavat-ja-ravitsemus/ravitsemus/suomalaisten-ravitsemus-ja-ruokailu