Suomalaisista valtaosa vastustaa nykymuotoista turkistarhausta

Suomalaisista valtaosa vastustaa nykymuotoista turkistarhausta

Taloustutkimuksen toteuttaman mielipidemittauksen mukaan suomalaisten selkeä enemmistö vastustaa nykymuotoisen turkistarhauksen jatkamista. Vain 17 prosenttia kannattaa tarhauksen jatkamista ilman uusia rajoituksia. Tämä luku on lähes 10 prosenttiyksikköä pienempi kuin Maaseudun Tulevaisuuden vuonna 2012 teettämässä kyselyssä.

Vastanneista 39 prosenttia oli sitä mieltä, että turkistarhausta voidaan jatkaa vain, jos eläimille tarjotaan huomattavasti lisää tilaa ja mahdollisuuksia toteuttaa lajityypillistä käyttäytymistään. Käytännössä tämä tarkoittaisi nykymuotoisen turkistarhauksen kieltämistä. Kyselyssä 30 prosenttia haluaa kieltää turkistarhauksen kokonaan siirtymäajalla. Tämä on 12 prosenttiyksikköä enemmän kuin vuonna 2012. Täyskieltoa tai huomattavia muutoksia tarhaukseen kannattaa yhteensä 69 prosenttia suomalaisista.

Viime vuosien turkistarhauskiellot maailmalta sekä useiden myös Suomessa arvostettujen suunnittelijoiden ja brändien turkittomuuslinjaukset kertovat sekä kansalaisten että markkinoiden muuttuneesta asenteesta turkiksia ja turkistarhausta kohtaan. Ympäri Eurooppaa tehdyt mielipidemittaukset kertovat, että tutkituissa maissa kansalaisten enemmistö on turkistarhausta vastaan. Esimerkiksi Ruotsissa 78 ja Norjassa 68 prosenttia kansalaisista vastustaa turkistarhausta. Irlannissa juuri teetetty tutkimus kertoo, että irlantilaisista 80 prosenttia on turkistarhausta vastaan.

Uusi suomalainen mielipidemittaus kertoo, että myös suomalaiset vastustavat nykymuotoista epäeettistä tarhausta.

”Suomalaisten enemmistön vastustus nykymuotoisen tarhauksen jatkumiselle on eläinsuojelulain uudistuksen keskellä ja eduskuntavaalien alla vahva viesti. On tehtävä muutos. Miten poliitikot reagoivat kansalaisten mielipiteeseen? Suomessa yleisimmin tarhataan kettuja, minkkejä ja supikoiria, joita pidetään erittäin pienissä häkeissä. Nämä eläimet ansaitsevat suomalaisten enemmistön mielipiteen mukaan huomattavasti lisää tilaa ja edellytyksiä toteuttaa lajityypillistä käyttäytymistään”, sanoo Animalian toiminnanjohtaja Mai Kivelä.

Euroopan maat ovat yksi toisensa perään lakkauttaneet turkistarhauksen, viimeisimpinä Belgia, Luxemburg ja Saksa. Monessa muussa maassa tarhauskielto on parlamentaarisessa käsittelyssä, näin on esimerkiksi Puolassa, Liettuassa ja Virossa. Norjassa kielto on kirjattu hallitusohjelmaan.

”Nostamme tarhauskiellon nyt yhteiskunnalliseen keskusteluun Suomessa. Alan ongelmia ei voida lakaista kerta toisensa jälkeen maton alle. Turkistarhaus ei muutu eettiseksi, vaikka kehitettäisiin kuinka monta alan omaa sertifikaattia. Tämän ovat monet maat, suunnittelijat ja muotiyritykset jo todenneet. Enemmistö on sitä mieltä, että tuotanto ei voi jatkua nykyisenlaisena. Muutos kansalaismielipiteessä osoittaa, että nyt on Suomen vuoro”, sanoo Animalian kampanjavastaava Veikka Lahtinen.

Mielipidemittauksen teetti Animalia ja toteutti Taloustutkimus Oy marraskuussa 2018. Kyselyyn osallistui 1 000 suomalaista.

Lisätietoja ja linkkejä:

Mai Kivelä
toiminnanjohtaja
puh. 050 384 5072
mai.kivela(at)animalia.fi

Veikka Lahtinen
kampanjavastaava
puh. 040 590 5575
veikka.lahtinen(at)animalia.fi

Animalia: Irlannissa kannatetaan turkistarhauksen kieltämistä
Animalia: Tarhauskiellot maailmalla
Fur Free Alliance: Public opinion