Maailmankuulu kädellisten oikeuksien puolesta työskentelevä juristi saapuu Suomeen ensi kertaa

Maailmankuulu kädellisten oikeuksien puolesta työskentelevä juristi saapuu Suomeen ensi kertaa

“Heillä oli tapana haukkua minua, kun saavuin oikeussaliin.”

Näin naurahtaa Steven Wise, amerikkalainen asianajaja, joka on taistellut jo 30 vuotta eläinten oikeuksien puolesta Yhdysvalloissa. Bostonin yliopiston kasvatti inspiroitui eläinten oikeuksista luettuaan Peter Singerin kirjan Oikeutta eläimille.

Kysymys eläinten oikeudellisesta asemasta puhuttaa nyt sekä Suomessa että kansainvälisesti. Steven Wisen projekti menee monia pidemmälle ja kysyy, miksi emme voisi suoraan myöntää subjektin asemaa tietyille eläimille.

Wisen historia on vaikuttava. Hän on perustanut eläinoikeusjärjestön the Nonhuman Rights Project (NhRP), kirjoittanut neljä kirjaa liittyen eläinoikeuksiin ja ihmisoikeuksiin sekä toimi ensimmäisenä eläinoikeuden opettajana Harvardin yliopistossa.

Wise aloitti Nonhuman Rights Projectin tukemana historiallisen oikeudenkäynnin eläinoikeuksien puolesta vuonna 2013. Tällä hetkellä oikeuden edessä niin Yhdysvalloissa kuin Suomessakin eläin käsitetään omaisuutena ilman oikeussubjektin asemaa. Tämä on suuri epäkohta lainsäädännössämme nykytutkimusten perusteella.

Wise ja NhRP nostivat kolme kannetta New Yorkissa 2013 eri simpanssien vapauttamisen puolesta. Wise vaati simpansseille rajoitettuja ihmisoikeuksia. Todisteena hän käytti tutkimustuloksia tietyistä eläinlajeista, jotka ymmärtävät ja tuntevat oletettua enemmän. Wise käytti apunaan niin kutsuttua habeas corpus -menettelyä, jolloin tuomioistuin tutkii, onko vangitseminen tehty laillisesti.

Wisen esiin nostamat tapaukset antavat eläimille äänen vaatia oikeuksiaan. Samalla hän esittää vaikean kysymyksen: sorrammeko muita lajeja oman narsistisen ylivoimaisuutemme murenemisen pelossa? Nykyinen eläinlaki antaa vangituille eläimille oikeuksia vain hengissä pysymiseen asti.

Joitain vuosia sitten Dokumentaristipariskunta D. A. Pennebaker ja Chris Hegedus kiinnostuivat Steven Wisen sitkeästä oikeustaistelusta ja päättivät dokumentoida sen. Ohjaajien tavoite on muuttaa yleistä mielipidettä eläinten oikeuksista ja siitä, miksi eläimet tarvitsevat suojelua. Wisen ja dokumentaristien yhteistyönä syntynyt dokumentti Unlocking the Cage on silmiä avaava kokemus yhä tapahtuvasta eläinlajien kaltoinkohtelusta.

Ensimmäisen kerran dokumentti julkaistiin vuoden 2016 Sundance Film Festivaaleilla. Omaperäinen Unlocking the Cage kuului myös vuoden 2017 Docpoint-festivaalin ohjelmistoon.

Wise saapuu Helsinkiin Animalian vieraaksi marraskuun alussa. Hän osallistuu Animalian järjestämään Unlocking the Cage -elokuvailtaan 6. marraskuuta Riviera Kalliossa. Dokumentin jälkeen Animalia järjestää keskustelutilaisuuden, johon myös yleisöä kannustetaan osallistumaan omilla kysymyksillä.

Tule mukaan käänteentekevään oikeusiltaan!

 

Lisätietoa tapahtumasta >>

Osta liput näytökseen >>