Pohjoismaiset eläinjärjestöt: demokraattinen tuki ja taloudelliset perustelut turkistarhaukselle kadonneet Pohjoismaista

Pohjoismaiset eläinjärjestöt: demokraattinen tuki ja taloudelliset perustelut turkistarhaukselle kadonneet Pohjoismaista

Ruotsissa kettujen ja chinchillojen tarhaus on loppunut säädösten tiukennusten vuoksi. Minkkejä tarhataan edelleen kiipeilyhäkeissä, mutta kannattavuus on heikko. Suomessa turkistarhojen määrä on selvästi pudonnut viime vuosikymmenten aikana ja alalla on ongelmia tuottavuuden kanssa. Virossa tarhauskieltoa on käsitelty parlamentissa kahdesti ja useampi puolue on ottanut sen vaaliohjelmaansa. Norjassa hallitus on sitoutunut kieltämään tarhauksen vuoden 2025 helmikuuhun mennessä.

Viimeaikaiset tutkimukset osoittavat, että 69 % virolaisista hyväksyy tarhauskiellon, Suomessa viime vuonna toteutettu kysely osoitti että 69 % vastustaa nykymuotoista turkistarhausta. Ruotsissa 78 % ja Norjassa 68 % vastustaa turkistarhausta. Lisäksi kaikissa maissa on kerätty kymmeniä tuhansia allekirjoituksia kiellon tueksi. Ruotsissa, Norjassa ja Virossa kerätään parhaillaan nimiä vetoomuksiin. Ruotsissa allekirjoituksia on tällä hetkellä 72 000 kappaletta, Norjassa 188 000 ja Virossa 50 000. Suomessa kerättiin turkistarhausta vastaan 139 000 allekirjoitusta osana Eläinlaki-vetoomusta.

Alan kasvavasta alamäestä ja useista Euroopan turkiskielloista huolimatta turkisala jatkaa voimakasta kansainvälistä lobbausta. Eläinjärjestöt pitävät tätä lobbausta epädemokraattisena ja perusteiltaan harhaanjohtavana. Suomalainen Profur esimerkiksi yritti vaikuttaa Norjan turkiskieltoon lausunnolla, jossa väitettiin, että Suomessa ei ole käynnissä turkiskeskustelua. Lausunto julkaistiin vain hetki sen jälkeen, kun vihreät jätti eduskuntaan lakialoitteen, joka sisältää turkiskiellon.

Eurooppalainen kattojärjestö Fur Europe on työstänyt vuosia Welfur-sertifikaattia, jonka on tarkoitus taata eettisen turkistarhauksen jatkuminen Euroopassa ja maailmanlaajuisesti. Welfur on kuitenkin osoittautunut lähinnä viestintäprojektiksi, jonka hyvinvointikriteerit eivät juurikaan poikkea Euroopan komission suosituksista tai kansallisesta lainsäädännöstä. Ei ole myöskään selvää, että Welfur-auditoinnit suorittaisi aidosti itsenäinen taho, sillä esimerkiksi Suomessa turkisala omistaa auditoijasta kolmanneksen. Vaikuttaa siltä, että turkisalan lobbaajat ovat valmiita tekohengittämään tarhausta demokraattisesta ja taloudellisesta kriisistä huolimatta.

Kaikki allekirjoittaneet järjestöt ovat Fur Free Alliancen (FFA) jäseniä. FFA ylläpitää kansainvälistä Fur Free Retailer -ohjelmaa, jossa vaateyritykset voivat sitoutua turkittomuuteen.

Turkistarhat ovat haitaksi ympäristölle, tarpeettomia ihmisille eivätkä ne tarjoa mahdollisuuksia lajityypilliseen käyttäytymiseen tai hyvinvointiin. Turkistarhaus on menettänyt demokraattisen tukensa ja taloudellisen perustansa. Siksi me allekirjoittaneet jatkamme työtämme tarhauskiellon aikaansaamiseksi kaikkien Pohjoismaiden alueella.

Animalia (Suomi)

Djurens Rätt (Ruotsi)

Loomus (Viro)

NOAH – for dyrs rettigheter (Norja)

 

 

Näin voit auttaa turkiseläimiä:

  • Ryhdy Animalian kuukausilahjoittajaksi. Säännöllinen tuki mahdollistaa, että voimme työskennellä pitkäjänteisesti eläinten hyväksi. Jo 7 euroa kuukaudessa auttaa!
  • Tee 20 € kertalahjoitus helposti tekstiviestillä: Lähetä viesti ANIMALIA20 numeroon 16155. Tekstiviestilahjoitus veloitetaan puhelinlaskultasi.