Myötätuulta turkistarhauksen alasajossa  

Myötätuulta turkistarhauksen alasajossa  

1Turkistarhauksen vastainen rintama vahvistuu. Tarhaus on kokonaan kielletty tai hyvinvointivaatimuksia tiukennettu huomattavasti useassa Euroopan maassa. Tuoreimpia päätöksiä on tehty tai odotetaan Belgiasta, Luxemburgista ja Tšekistä.

Turkistarhojen sesonkiaika on alkanut. Joka vuosi Suomessa tapetaan noin neljä miljoonaa turkiseläintä. Puolen vuoden ikäiset ketut ja supikoirat lopetetaan yleensä kehon läpi kulkevalla sähkövirralla ja minkit kaasulla. Tämän jälkeen eläimet nyljetään ja turkit kaavitaan, rummutetaan, kuivataan, kammataan ja kuljetetaan huutokauppaliikkeisiin.

Samaan aikaan ihmiset alkavat tutkia talvivaatevarastojansa. Talvivaatetusta miettiessä on myös hyvä tutkailla omia arvoja. Turkiksen ostopäätös voi kuitenkin tapahtua vahingossakin. Takeissa ja pipoissa voi olla aito turkissomiste, jota ei kuitenkaan ole aina merkitty asianmukaisesti. Tuotantoeläinten hyvinvoinnista välittävän kuluttajan täytyy olla valveutunut, jotta ostopäätökset voi tehdä hyvillä mielin.

Turkistuotteita myyvä yritys voi perustella turkisten käyttöä välttämättömänä kovassa kylmyydessä työskenteleville. Suomessa ihmiset eivät kuitenkaan elä äärimmäisissä olosuhteissa. Myös poliittiset päättäjät ovat vastuussa turkiseläinten kärsimyksestä. Useat Euroopan maat ovat jo kieltäneet turkistarhauksen tai rajoittaneet sitä lainsäädännöllä. Suomessa kansanedustajista kuitenkin vähemmistö äänesti turkistarhauksen lopettamisen puolesta vuonna 2013.

3Suomi on jäänyt muita Euroopan maita jälkeen turkiseläimiä koskevissa lakimuutoksissa ja turkiseläinten suojelussa.  Suomi ei ole aikeissa vähentää turkisten tuotantoa, vaan se kuuluu maailman suurimpiin turkisten tuottajiin. Maassamme tuotetaan vuodessa noin 1,8 miljoonaa ketunnahkaa. Se tarkoittaa noin 50 % maailman ketunnahoista. Tämän lisäksi meillä tapetaan vuosittain keskimäärin vajaat kaksi miljoonaa minkkiä ja 130 000 supikoiraa.

Turkistarhauksen kieltoa käsitellään tällä hetkellä Tšekin parlamentissa menestyksekkäästi. Myös Belgian Vallonia on kieltänyt turkistarhauksen lokakuussa 2016. Lisäksi Luxemburg on kieltämässä tarhauksen, ja Animalia seuraa kiellon tilannetta.

Turkistarhaus on kielletty kokonaan myös Belgian Brysselissä, Isossa-Britanniassa, Pohjois-Irlannissa, Skotlannissa, Itävallassa, Sloveniassa ja Makedoniassa. Hollannissa, Bosnia-Hertsegovinassa ja Kroatiassa kokonaiskiellot sekä Tanskassa kettujen tarhauskielto astuvat voimaan siirtymäajoilla.

Turkistarhaus Saksassa ja Sveitsissä sekä kettutarhaus Ruotsissa ovat loppuneet lainsäädännöllisillä rajoituksilla. Rajoitukset ovat tehneet elinkeinosta taloudellisesti kannattamattoman. Norjassa ja Ruotsissa keskustellaan jatkuvasti turkistarhauksen lopettamisesta tai hyvinvointivaatimusten huomattavasta tiukentamisesta.

Eläinsuojelulain mukaan eläimille ei saa aiheuttaa tarpeetonta kipua ja kärsimystä ja niiden luonnolliset käyttäytymistarpeet on otettava huomioon. Animalia ei usko, että turkistarhausta on mahdollista harjoittaa ilman eläinten tarpeetonta kärsimystä, ei edes Suomessa.

Eläinten hyvinvointiongelmien lisäksi turkistarhaus on ympäristölle haitallista. Animalian tavoitteena on, että Suomi seuraa edistyksellisten maiden esimerkkiä ja lakkauttaa turkistarhauksen eettisistä syistä. Nykyisille turkistuottajille voidaan luoda luopumisjärjestelmä, jossa tarhaajille annetaan mahdollisuus siirtyä toiseen elinkeinoon siirtymäajan puitteissa.

Suomalaista turkista markkinoidaan ekologisena vaihtoehtona ja turkin laadun katsotaan osoittavan, että eläin voi hyvin. Maailmanlaajuinen tieto vammautuneista ja sairaista turkiseläimistä sekä elintilojen ahtaudesta ja virikkeettömyydestä vievät tuotannon eettisyydeltä uskottavuuden. Eläimet eivät osaa esittää, ihmiset osaavat.

5Mitä voit tehdä?
1.
Valitse aina tuotteita, joissa ei ole käytetty aitoa turkista. Jos haluat varmistua hankkimiesi vaatteiden turkittomuudesta, suosi turkittomuuteen sitoutuneita vaateliikkeitä. Tarkista ne Animalian listasta: http://animalia.fi/turkittomat-liikkeet/

Jos tietoa vaateliikkeen turkittomuudesta ei löydy helposti, jätä ostokset siellä tekemättä.

2.
Kuluttaja voi vaatia yritykseltä eettisempiä toimintatapoja. Moni kansainvälinen muotitalo on luopunut turkisten käytöstä, tuoreimpana esimerkkinä muotitalo Armani. Anna turkiksia myyville liikkeille asiallista palautetta. Pyydä heitä lopettamaan aitojen turkisten ja turkissomisteiden myynti.
3.
Tue Animalian työtä turkiseläinten puolesta: lahjoita helposti 10 € lähettämällä viesti ANIMALIA10 numeroon 16155 tai anna aineeton joululahja turkiseläinten hyväksi: animalia.fi/aineeton-lahja.

Teksti: Annu Piensoho

Kuvat: Dzīvnieku brīvība, cc by 2.0

2

4