Kreikkalaisista 80 % vastustaa turkistarhausta

Kreikkalaisista 80 % vastustaa turkistarhausta

Tuoreen kyselytutkimuksen mukaan kahdeksan kreikkalaista kymmenestä vastustaa eläinten kasvattamista ja tappamista niiden turkkien vuoksi.

Samassa tutkimuksessa kävi ilmi, etteivät kreikkalaiset hyväksy sitä, että hallitus käyttää veronmaksajien varoja turkisalan rahoittamiseen. Sekä kyselytulos että kansalaisten ja järjestöjen lisääntyvät protestit ovat osoitus siitä, että vastustus turkistarhausta ja Kreikan hallituksen turkistarhaukselle antamaan tukea kohtaan kasvaa. Kyselyn tulos on linjassa muiden eurooppalaisten mielipidemittausten kanssa. Suurin osa eurooppalaisista tuomitsee eläinten julman kohtelun, jonka ainoa syy on tuottaa tarpeettomia tuotteita muotiteollisuuden tarpeisiin.

Viime vuosina turkistarhojen ja turkisalan yritysten määrä on Kreikassa kasvanut. Tämä on seurausta Kreikan hallituksen turkisalalle antamasta taloudellisesta tuesta. Alalle on annettu sekä kansallisia että EU-tukia.

Kreikan turkisala on pyrkinyt saamaan turkiksen sisällytettyä maan aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon. Siinä se ei ole kuitenkaan onnistunut. Tuore kysely on myös tätä pyrkimystä vastaan. Kreikkalaisten mielestä turkistarhausta ei pidä suojella, vaan se tulee kokonaan lakkauttaa.

Kreikan päättäjät ovat puolustelleet alan tukemista muun muassa sillä, että turkistarhaus on laillinen elinkeino. Tämä sama argumentti on tiuhaan käytössä myös Suomessa. Se ei kuitenkaan ole estänyt lukusia EU-maita kuuntelemasta kansalaisiaan ja kieltämästä turkistarhausta eettisin syihin perustuen. Näissä maissa on ymmärretty, että eläinten hyväksikäyttö vain muodin vuoksi ei ole hyväksyttävää nykyaikaisessa yhteiskunnassa.

Suurin osa EU-kansalaisista vastustaa turkistarhausta.

Suomessa Animalia teetti Taloustutkimuksella marraskuussa 2018 mielipidekyselyn, jonka mukaan suurin osa suomalaista ei hyväksy nykymuotoista turkistarhausta ilman huomattavia hyvinvointiparannuksia eläimille. Vain 17 % suomalaisista kannattaa nykyisen tarhauksen jatkamista ilman mitään muutoksia.

Kreikassa tehdyn kyselytutkimuksen toteutti Metron Analysis, sen tilasi VeGaia-eläinjärjestö ja rahoitti Fur Free Alliance. Tutkimus tehtiin joulukuussa 2018 ja siihen vastasi 1 200 henkilöä.

Fur Free Alliance on kansainvälinen turkistenvastainen yhteenliittymä, jonka jäsen Animalia on. Fur Free Allianceen kuuluu 40 eläinjärjestöä yli 30 maassa.

Lisätietoa Vegaian sivulta.

Eurooppalaiset turkistarhausta vastaan

Alankomaat: 84 % on sitä mieltä, että turkistarhaus ei ole hyväksyttävää (Motivaction/Bont voor Dieren, 2015).
Belgia: 86 % kannattaa turkistarhauskieltoa (Ipson/GAIA, 2012).
Bulgaria: 75 % on sitä mieltä, ettei turkistarhaus ole hyväksyttävää (MBMD, 2018).
Estonia: 69 % ei hyväksy villieläinten kasvattamista ja tappamista turkkien vuoksi (National omnibus survey by Kantar Emor/LOOMUS, 2016).
Irlanti: 80 % kansalaisista on sitä mieltä, että eläinten tarhaaminen ja tappaminen niiden turkkien vuoksi pitäisi kieltää (Red C Research / ISPCA & Respect for Animals 2018).
Iso-Britannia: 74% on sitä mieltä, että eläinten käyttäminen turkistuotteita ja muotiteollisuutta varten on väärin (YouGov, Four Paws Uk, 2014).
Italia: 91 % italialaisista vastustaa kaikkea sellaista toimintaa, joka liittyy turkistuotantoon (EURISPES “Italy Report”, 2015).
Itävalta: 81 % itävaltalaisista on sitä mieltä, että eläinten tappaminen turkistuotteiden vuoksi on väärin. (Integral Survey/Four Paws, 2014).
Kreikka: 80 % vastustaa eläinten kasvattamista ja tappamista niiden turkkien vuoksi (Metron Analysis/VeGaia, 2018).
Kroatia: 73 % on sitä mieltä, että eläinten kasvattaminen turkkien vuoksi pitäisi lailla kieltää Kroatiassa. (SPEM Communication Group, Animal Friends Croatia, 2006).
Latvia: 64 % ei kannata eläinten kasvattamista ja tappamista niiden turkkien vuoksi (SolidData/Dzīvnieku brīvība, 2015).
Liettua: 67 % on sitä mieltä, että eläinten kasvattaminen ja tappaminen niiden turkkien vuoksi ei ole hyväksyttävää (Vilmorus, Tušti narvai, 2016).
Norja: 68 % sanoo, että turkistarhaus on väärin (Infact/Dyrevernalliansen 2014).
Puola: 66 % mielestä kettujen, supikoirien ja minkkien turkistarhaus tulisi olla kiellettyä. 18-35-vuotiaiden ryhmässä 70 % kannattaa turkistarhauskieltoa. (Instytut Badań Rynkowych i Społecznych (IBRiS) Homo Homini/Otwarte Klatki, 2015).
Ranska: 51 % ajattelee, että eläinten kasvattaminen niiden turkkien vuoksi tulisi lopettaa (Ipsos/OneVoice, 2017).
Ruotsi: 78 % kansalaisista on sitä mieltä, että minkkejä ei pitäisi saada kasvattaa häkeissä niiden turkkien takia (Demoskop/Djurens Rätt, 2014).
Saksa: 86 % saksalaisista on sitä mieltä, että eläinten tappaminen turkistuotteiden vuoksi on väärin (Integral/Four Paws Germany 2014).
Suomi: 69 % suomalaisista ei kannata nykyisenkaltaista turkistarhausta. 30 % suomalaisista haluaa kieltää turkistarhauksen kokonaan. 25-34-vuotiaista 43 % haluaa kieltää turkistarhauksen kokonaan. (Taloustutkimus / Animalia 2018).
Sveitsi: 80 % sveitsiläisistä on sitä mieltä, että eläinten tappaminen turkistuotteiden takia on väärin (Integral/Four Paws 2014).
Tanska: 55 % vastustaa turkistuotantoa (YouGov, 2017).
Tšekki: 82 % on sitä mieltä, että eläimiä ei saa tappaa turkkien vuoksi (the Czech public opinion research center Centre pro výzkum veřejného mínění, CVVM/Svoboda Zvirat, 2017).

Lähde Fur Free Alliance.

Teksti: Taija Rinne

 

Näin voit auttaa turkiseläimiä:

  • Ryhdy Animalian kuukausilahjoittajaksi. Säännöllinen tuki mahdollistaa, että voimme työskennellä pitkäjänteisesti eläinten hyväksi. Jo 7 euroa kuukaudessa auttaa!
  • Tee 20 € kertalahjoitus helposti tekstiviestillä: Lähetä viesti ANIMALIA20 numeroon 16155. Tekstiviestilahjoitus veloitetaan puhelinlaskultasi.