HKScanin broilerihautomon jäteastiasta Virosta löytyi eläviä tipuja

HKScanin broilerihautomon jäteastiasta Virosta löytyi eläviä tipuja

HKScanin virolaisen tytäryhtiön Talleggin jäteastioista löydettiin eläviä tipuja viime sunnuntaina. Tiput oli viskattu muovipusseissa kananmunan kuorien seassa jäteastioihin. Tipujen heittäminen elävinä jätteiden sekaan rikkoo räikeästi Viron eläinsuojelulakia. Jäteastioihin heitettyjä tipuja odottaa hidas tukehtumis- tai murskaantumiskuolema.

HKScan on suomalaisomisteinen yritys, joka pyörittää myös Virossa mittavaa broileribisnestä. Tallegg kasvattaa vuosittain yli 3 miljoonaa broileria Virossa.

Yhden linnun arvo on broilerintuotannossa hyvin pieni. Jos tipu vaikuttaa kuoriutumisen jälkeen heikolta, ei sitä laiteta kasvatukseen. Tässä vaiheessa niin kuoriutumattomat munat kuin tuotantoon sopimattomiksi katsotut tiput tulisi lopettaa lain vaatimusten mukaan, eikä eläviä lintuja tulisi koskaan joutua jätteiden sekaan. HKScan on puolustanut asiaa Viron medioissa vedoten tilapäiseen häiriöön tekniikassa. Tiput tapetaan hautomossa murskaamalla ne koneellisesti.

Virolaiset eläinoikeusaktiivit ovat järkyttyneitä videosta. “On kuitenkin hyvä asia, että tämän uutisen myötä tuli julkiseksi se, että on yleistä ja täysin laillista tappaa heikot kananpoikaset ne murskaamalla. Tieto on varmasti uusi suurelle osalle kuluttajista”, virolaisen eläinoikeusyhdistys Loomuksen toiminnanjohtaja Kadri Taperson kommentoi.

Video tipuista jäteastioissa sekä lisätietoja:
Postimees

Err.ee