Eläinystävällinen pääsiäinen

Eläinystävällinen pääsiäinen

Eläinystävän pääsiäinen? Onnistuu! Netissä on valtavasti reseptejä vegaanisiin pääsiäisruokiin ja kauppojen hyllyt ovat täynnä vegaanisia tuotteita.

Pääsiäinen on kristillisistä juhlista vanhin ja merkittävin. Sen viettoon kuuluu paljon erilaisia tapoja, tottumuksia ja juhlaruokia. Pääsiäisaterialle perinteisesti kuuluva lammaspaisti muistuttaa Kristuksesta uhrikaritsana, joka toimi syntien anteeksiantajana ja uuden elämän lahjoittajana. Kananmuna sen sijaan on ihmisen henkisen kasvun ja elämän jatkumisen vertauskuva, ja symbolisoi ikuista elämää.

Pääsiäispöytään rosmariiniseitania

Karitsat teurastetaan yleensä heti laidunkauden jälkeen, 6-7 kuukauden ikäisinä. Kotimaiset karitsat eivät kuitenkaan suomalaisille riitä, vaan kolme neljäsosaa lampaanlihasta tuodaan ulkomailta. Suurin osa tulee Australiasta ja Uudesta-Seelannista, mistä lampaat usein kuljetetaan muihin maihin teurastettavaksi. Matkat voivat kestää viikkoja huonoissa oloissa. Jopa kolmasosa lampaista kuolee matkan aikana nälkään, janoon, kuumuuteen, kylmyyteen, sairauksiin tai tukehtumalla.

Lammaspaisti on kuulunut pääsiäisaterialle muualla maailmassa jo 600-luvulta lähtien, mutta Suomessa pääsiäislampaan syöminen on yleistynyt vasta viime vuosikymmeninä.

Pääsiäispaisti on lampaan sijaan helppoa valmistaa kasviperäisestä seitanista, esimerkiksi tällä rosmariiniseitanin ohjeella. Chocochili -blogista löytyvät ehdotukset myös neljään erilaiseen vegaaniseen pääsiäismenuun alku-, pää- ja jälkiruokineen.

Värikkäitä munia ja höyheniä ilman lintuja

Kananmuna on Suomessa suosittu ruoka, mutta erityisesti se liitetään pääsiäiseentiput, jolloin munia maalataan myös koristeiksi. Pääsiäissesongin aikaan munia kulutetaan Suomessa jopa yli 5 miljoonaa enemmän, kuin muina kuukausina.

Kanojen luonnollinen elinikä on noin 7 vuotta, mutta koska nuoret kanat munivat parhaiten, tapetaan munijakanat noin puolentoista vuoden ikäisinä. Käytännössä jokaista kanaa kohden kuoriutuu myös yksi kukko. Kukonpojat ovat eläintuotannossa kuitenkin tarpeettomia, joten ne tapetaan lain sallimilla tavoilla kaasulla tai silppurilla noin vuorokauden iässä.

Askartelukaupoista on saatavilla muovi-, styroksi ja paperimassamunia, joita voi käyttää pääsiäiskoristeluissa aitojen kananmunien sijaan. Myös leivonnassa kananmuna on helppoa korvata, tai monissa tapauksissa jättää kokonaan pois.

Pajunkissojen koristeena käytettävien höyhenien alkuperää ja aitoutta on usein lähes mahdotonta selvittää. Höyheniä saa edullisesti monista askarteluliikkeistä, mutta niiden valmistusmaata, tuotetietoja tai tietoa siitä, ovatko höyhenet aitoja vai synteettisiä, ei höyhenpakkauksissa usein ole saatavilla. Useimmiten koristehöyhenet on tuotu ulkomailta ja ovat peräisin linnuista, jotka ovat sekä eläneet lyhyen elämänsä että kuolleet huonoissa oloissa. Höyhenet kannattaakin jättää kauppaan, sillä pajunoksat voi koristella myös paperinaruilla tai vaikka itse askarrelluilla washiteippihöyhenillä.

Pääsiäinen ja eläinystävälliset yllätykset

Erilaisten maitotuotteiden ja kananmunien käyttö pääsiäisaterialla ja koristeluissaOLYMPUS DIGITAL CAMERA on lähtöisin katoliselta ajalta. Koska 40 päivää kestävän, pääsiäistä edeltävän paaston aikana näitä tuotteita ei saanut käyttää, niitä kertyi varastoon. Varastoihin kertynyt maito oli tapana hapattaa, ja hapatetusta maidosta valmistettiin pashaa. Vaikka pasha perinteisesti sisältääkin rahkan lisäksi myös kermaa ja voita, voidaan se valmistaa myös täysin ilman eläinperäisiä aineita. Netissä on jo useita ohjeita vegaaniseen pashaan, muun muassa Vegaanisessa versiossa, Chocochilissä ja K-Ruoka-sivustolla.

Pääsiäisen suklaissa käytettävä maito tulee tietystikin lehmästä. Lehmä, kuten ihminenkin, tai mikä tahansa nisäkäs tuottaa maitoa imettääkseen jälkeläisiään. Lypsylehmät eivät kuitenkaan saa hoitaa jälkeläisiään, vaan vasikat erotetaan emoistaan heti, tai viimeistään parin vuorokauden ikäisinä. Lypsylehmät, jotka luonnollisesti voisivat elää jopa 20-vuotiaksi, teurastetaan keskimäärin 4-vuotiaina, juuri täysikasvuisuuden saavutettuaan.

Muun muassa suomalainen Dammenbergin suklaatehdas valmistaa vegaanisia yllätysmunia. Ahkerimmat voivat valmistaa suklaamunat myös itse.

Pääsiäisen vietto saattaa tosiaan sisältää monia eläineettisesti epäilyttäviä asioita, muttei ole epäilystäkään, etteikö pääsiäistä voisi viettää myös eläinystävällisesti! Hurjimmiltakin kuulostavat perinteiset reseptit, kuten vaikka verimakkara, on mahdollista valmistaa vegaanisesti.  Netissä on listattu niin vegaaniset makeiset ja suklaat, kuin myös kasvimaitotuotteet, joita voi nauttia jo valmiiksi vegaanisen mämmin kanssa.

Iloista, eläinystävällistä pääsiäistä!

Lisää linkkejä:

Chocochili-blogissa on runsaasti ehdotuksia pääsiäispöytään.
Vegaanituotteet-sivulle on listattu kaupoista saatavat karkit, suklaat, mämmit ja muut herkut sekä valmisruuat.
K-Ruoka-sivulta vegaaninen pääsiäismenu.
PS olen vegaani ja top 5 vinkit pääsiäiseen.

 

Teksti: Marjaana Paukku