Eläinrääkkäystä luomuna vai ilman? 

Eläinrääkkäystä luomuna vai ilman? 

Säkyläläinen siipikarjateurastamo Keltasiipi Oy on tänään oikeudessa syytettynä eläinsuojelurikoksesta. Teurastamossa on teurastettu broilereita sekä kalkkunoita. On hyvin karua lukea, millaisia ovat olleet broilereiden elämän viimeiset hetket: osa linnuista on onnistunut välttämään tainnutuksen, eli ne eivät ole upottaneet päätään veteen, johon on johdettu sähkövirta. Tämän seurauksena ne ovat joutuneet kurkun viiltämiseen tajuissaan. Tässäkin vaiheessa joku lintuparka on välttänyt viiltämisen niin, että kaulan sijaan sitä on viilletty nokkaan. Kaikkein pahimmin kävi sille linnulle, joka säilytti tajuntansa aina kiehuvan kuumaan kalttausastiaan asti ja kuoli siis hukkumalla tulikuumaan veteen.

Nämä ovat vain tarkastuseläinlääkärin raportoimia tapauksia kyseiseltä teurastamolta. Arvattavaksi jää, kuinka paljon enemmän eläimiä on todellisuudessa jäänyt tainnuttamatta ja päätynyt lopulta tajuissaan olevina aina kalttausveteen asti.

Teurastamon tarkastuksista vastannut eläinlääkäri oli antanut ensimmäiset huomautukset jo keväällä 2015 – siis puolitoista vuotta sitten. Kaikkiaan eläinlääkäri ehti antaa määräyksiä 14 kertaa. Koko tämän ajan teurastamo on saanut silti jatkaa toimintaansa. Keväällä 2017 Evira tarttui asiaan sen verran, että se kielsi teurastamoa enää markkinoimasta teurastamiaan lintuja luomubroilereina. ”Tavanomaisten” lintujen teurastaminen ja markkinoiminen katsottiin siis edelleen hyväksyttäväksi. Todellisuudessa luomusäädöksissä ei edes ole teurastuksen osalta mitään sellaisia tiukempia vaatimuksia, joihin perustuen tällaisen päätöksen voisi tehdä (ellei ole vaaraa luomuketjun katkeamisesta). Onkin perin kummallista, että näin julman toiminnan katsottiin olevan sallittua tavanomaisesti kasvatetuille linnuille, kun ainoastaan luomuna markkinoidun lihan osalta se haluttiin estää.

Teurastamoiden eläinsuojeluongelmat ovat nousseet viime vuosina keskusteluun oikeastaan ensimmäistä kertaa Suomessa. Keltasiipi Oy:n lisäksi parhaillaan tuomiotaan odottaa Sastamalan teurastamon kahdeksan työntekijää, joiden erittäin väkivaltainen käyttäytyminen eläimiä kohtaan paljastui salakuvauksien yhteydessä.

Tuotantoeläimen kuolema ja sitä edeltävät kuljetukset, odotukset ja käsittely eivät voi olla koskaan stressittömiä, mutta tahalliset eläinten kaltoinkohtelut teurastamoilla sekä silkka välinpitämättömyys esimerkiksi eläinten varmistettua taintumista kohtaan ovat asioita, jotka saavat syystäkin ihmiset raivostumaan. Myös teurastamoiden eläinsuojeluvalvonnassa ja määräyksien eteenpäin viemisessä olisi huomattavasti parannettavaa.

Teurastamoissa on tällä hetkellä käytössä niin sanottu omavalvontajärjestelmä, jossa teurastamot valvovat itse itseään ja ovat vastuussa siitä, että niissä noudatetaan eläinsuojelulainsäädäntöä. Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran tehtävä taas on valvoa, että omavalvonta toimii. Moneen kertaan on kuitenkin jo osoitettu, että teurastamoilla tapahtuu eläinten hyvin julmaa kaltoinkohtelua, eli valvonta on riittämätöntä ja todennäköisesti suuri osa tapauksista jää siksi todentamatta.

Animalia ja SEY ja tähän mennessä yli 100 000 suomalaista vaativat Eläinlaki-vetoomuksessaan, että teurastamoiden valvontaa on parannettava. Lain on määrättävä teurastamoille muun muassa jatkuvasti tallentava videovalvonta, jota tarkastuseläinlääkärit voivat aina halutessaan katsoa. Tämä olisi vähintä, mitä valvonnan parantamisen eteen voidaan juuri nyt tehdä.

Allekirjoita siis vetoomus edistyksellisemmän eläinsuojelulain puolesta! Ja äänestä kukkarollasi – kasvisruoka on varma valinta eläinten hyvinvoinnin eteen.

Laura Uotila
eläinsuojeluasiantuntija
Animalia

 

Tue pitkäjänteistä työtämme tehotuotannon vastavoimana. Jokainen lahjoitus on arvokas ja edesauttaa työtä eläinten oikeuksien edistämiseksi. Lämmin kiitos tuestasi!

Tue työtä eläinten puolesta lahjoittamalla

Tule kuukausilahjoittajaksi. Säännöllinen tuki mahdollistaa pitkäjänteisen työn eläinten hyväksi.

Voit tehdä myös kertalahjoituksen tuotantoeläimille verkossa.