Eläinmaailman uskomattomat äidit

Eläinmaailman uskomattomat äidit

Nisäkkäiden suojeluvietti on vahva. Eläinmaailmassa äitejä hoivaamistapoineen on yhtä erilaisia kuin lajeja. Äitienpäivän kunniaksi kokosimme muutaman mielenkiintoisen faktan erilaisista eläinäideistä.

jaakarhut
Uskomattomia eläinäitejä ovat esimerkiksi jääkarhut. Nämä tulevat äidit kaivavat synnyttämistä varten pesän lumen alle, jossa ne vaipuvat talviuneen. Synnytettyään pentunsa emo paastoaa jopa kahdeksan kuukautta varmistaakseen poikastensa ravinnonsaannin. Jääkarhut ovat myös tunnettuja poikastensa kiivaasta suojelusta.
marsut
Marsujen lisääntymistä voisi kuvitella tehokkaaksi, eikä syyttä. Marsut tulevat sukukypsiksi 4-6 viikon ikäisinä. Ne kantavat poikasiaan vain 60–70 vuorokautta. Muutaman poikasen synnyttäminen kestää noin puoli tuntia ja poikaset ovat heti synnyttyään reippaita ja aktiivisia.
norsu_äiti2
Elefantit kantavat poikasiaan jopa 22 kuukautta ennen syntymää. Synnyttyään poikanen on lauman huomion keskipisteenä. Kaikki lauman naaraspuoliset jäsenet osallistuvat pienokaisen hoitoon, lastenhoitoavusta ei siis todellakaan ole puutetta.
lampaat
Lampaat synnyttävät noin viiden kuukauden tiineysajan jälkeen yleensä yhden tai kaksi karitsaa. Lampaat ovat laumaeläimiä ja ne muodostavat tiiviin suhteen karitsansa kanssa. Karitsat tunnistavat emänsä sen äänen perusteella, mistä on suuri hyöty, kun ne vaeltavat liian kauas laumastaan.
Naali elää joko yksinään tai pareittain. Lisääntymiskauden lähestyessä naalipari perustaa reviirin, jota pidetään yllä poikaskauden ajan. Naalit synnyttävät 2-4 poikasta, jotka kulkevat emojen mukana koko alkusyksyn. Poikasten synnyttyä uros kantaa kortensa kekoon ja huolehtii ruoan tuonnista pesään ensimmäisinä viikkoina.

Useilla tuotantoeläimillä ei ole mahdollisuutta lajinmukaiseen äitiyteen

Tuotantoeläimet viettävät Suomessa elämänsä pääosin suljettujen tuotantotilojen sisällä, ja esimerkiksi emakkosian elämänvaiheet säädellään tarkoin syntymästä kuolemaan.

Yksi tavoitteistamme uudistettavassa eläinsuojelulaissa on emakkohäkkien kieltäminen. Tällä hetkellä emakkosika viettää lähes puolet elämästään kääntymisen ja luonnollisen käyttäytymisen estävissä häkeissä. Emakkohäkkien kieltäminen mahdollistaisi emakon toteuttaa paremmin luontaista tarvettaan rakentaa porsaille pesä.

emakon elinkaari

Anna aineeton äitienpäivälahja eläinten hyväksi

Tavoitteemme on saada Suomeen edistyksellinen eläinlaki. Antamalla äitienpäivänä aineettoman lahjan tuet tätä tavoitetta. Tavoitteen saavuttamiseksi käymme eläinsuojelulain uudistuksesta julkista keskustelua, vaikutamme virallisissa työryhmissä ja tapaamme kansanedustajia.

Muista eläinrakasta äitiä, mummia tai muuta rakasta henkilöä lahjalla, jolla on merkitystä. Työmme perustuu lähes täysin yksittäisten henkilöiden tukeen, joten jokainen lahjoitus auttaa.

Parempi porsiminen ja muut aineettomat lahjat äitienpäiväksi löydät täältä.

Aineeton äitienpäivä lahja